Valitse sivu

Vesijärven Ihmeet esillä Pro Puu -galleriassa 6.6.-31.7.2024

Vesijärvi on yksi maailman tunnetuimmista järvikunnostuskohteista. Vesijärven Ihmeet -näyttelyssä kolmen vesiluonnosta inspiroituneen taiteilijan teokset luovat kohtaamisia, jotka houkuttelevat kävijän kiinnittämään huomion siihen, mikä usein jää näkemättä. Vesijärven Ihmeet -näyttely on esillä Pro Puu -galleriassa kesä-heinäkuun 2024 ajan ja se on myös osa kansainvälisen Lahti Lakes 2024 -tutkijasymposion oheisohjelmaa.

Vesijärven Ihmeet kiinnittävät huomiota

Ihmisen aikanaan jo lähestulkoon tuhoaman Vesijärven kunnostustarina on ainutlaatuinen. Suomen huonokuntoisimmasta suuresta järvestä on kehittynyt suosittu virkistäytymisen lähde ja monimuotoinen luontokohde. Vesijärven Ihmeet -näyttelyssä Vesijärvisäätiö haluaa tarjota toisenlaisen lähestymistavan ja houkutella kävijän tarkastelemaan järveä uudesta näkökulmasta. Ajatus näyttelystä syntyi kohtaamisissa Vesijärvisäätiön 15-vuotisjuhlavuonna 2023.

Vesijärven Ihmeet -näyttelyssä kolmen vesiluonnosta inspiroituneen taiteilijan teokset luovat kohtaamisia, jotka houkuttelevat kävijän kiinnittämään huomion siihen, mikä usein jää näkemättä: Lasse Tuominen tuo näkyviin mikroskoopin läpi näkyvää monimuotoisuutta. Sauli Havas tarkkailee ja tutkii veden ilmiöitä ja materiaaleja nostaen esiin yksityiskohtia ja tuoden esiin hienovaraisesti myös yleisiä teemoja ihmisen ja luonnon yhteenkuuluvuudesta. Tuuli Sotamaa puolestaan kuvittaa luonnon rikkautta, monimuotoisuutta ja herkkyyttä, yhdistäen todellisuutta mielikuvitukseen ja kutsuu katsojan pysähtymään yksityiskohtien äärelle.

Näyttelyn avajaiset to 6.6. klo 17-19.30

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn ja taiteilijoihin avajaisten merkeissä torstaina 6.6.2024 klo 17-19.30.

Näyttelyä ovat tukemassa Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö, Hämeen ELY-keskuksen osarahoittama Vaikuttavuutta vesienhoidon toimenpiteisiin 2022–2024 -hanke, Pro Puu ry, Arkkitehtitoimisto Rosberg Ikävalko Oy, Maakunnan lasi Oy ja Stopteltat Oy.

Kuva 1: Lasse Tuominen, Kokoelma kasviplanktonkuvia
Kuva 2: Tuuli Sotamaa, Koreilija
Kuva 3: Sauli Havas, Esine

Sauli Havas

Arkkitehti Sauli Havas harrastaa sukellusta ja valokuvausta ja on innostunut tutkimaan vedenalaista maailmaa. Veden hiomat puupalat ovat itsessään kauniita järven aarteita, joista pienellä muokkaamisella ja yhdessä muiden luonnosta löytyvien materiaalien kanssa voi syntyä vaikka mitä. Uppopuu, järviruoko, pihka, liuskekivi, järvimalmi sekä eläinten jäänteet muotoutuvat Saulin käsissä installaatioiksi, joissa tämä usein roskaksi mielletty materiaali nousee kunniaan ja saa uuden elämän. Sauli on myös kuvin ja videoin tallentanut valon ja veden liikettä ja leikkiä pinnalla ja pohjalla. Saulin tapa nostaa esiin yksityiskohtia vesiluonnosta on vaikuttava ja kehottaa pysähtymään niiden äärelle.

Tuuli Sotamaa

Tuuli Sotamaa on sekä monipuolinen taiteilija ja muotoilija että luonnon ja eläinten puolestapuhuja. Hän on erikoistunut luomaan voimakkaan aistillisia teoksia, joiden keskiössä on ihmisten kokemus. Tuulin erikoisosaamista on kokonaisvaltaisten konseptien luominen sekä herkkyys ja kyky tulkita eri näkökulmia, kulttuureja ja tavoitteita ja muuttaa ne teoksiksi, kuviksi, elämyksellisiksi ympäristöiksi tai esineiksi. Vaikka mittakaava ja media vaihtelevat, hänen työnsä saa aina alkunsa halusta herättää herättää mielikuvia ja luoda mieleenpainuvia kokemuksia. Hänen työskentelyn motiivina on toteuttaa projekteja, jotka yhdistävät tiedon, taiteen ja tunteen ja joiden tavoitteena on saada aikaan muutoksia ihmisten ajattelussa tai käyttäytymisessä.

Lasse Tuominen

Luontokuvaaja Lasse Tuominen on valokuvannut harrastuksenaan Vesijärven luontoa ja ihmistoimintaa vuosikymmenien ajan. Lasse Tuomisen valokuvia on koottu jo kolmeen Vesijärvi-aiheiseen kirjaan, osaksi oppimateriaaleja sekä LUMO-kohteiden tietojen tallennusta. Lasse on kuvannut planktonia mikroskoopin kautta ja erityisesti näyttelyssä on esillä olevat kasviplanktonkuvat tarjoavat mahdollisuuden kurkistaa maailmaan, jota ei voi havaita paljaalla silmällä.