Keski- ja loppukesällä vedet lämpiävät ja aika on otollinen sinilevien runsastumiselle. Osa sinilevistä on tuottaa levämyrkkyjä (maksa- ja hermomyrkkyjä). Sinilevämyrkyt voivat aiheuttaa erilaisia yleisoireita, kuten pahoinvointia, kuumetta, flunssan kaltaisia oireita, silmien punotusta tai iho-oireita. Myrkyllisyyttä ei ole mahdollista erottaa silmämääräisesti, minkä vuoksi sinileväkukintaan tulee aina suhtautua varoen.
Pieni määrä sinilevää ei estä uimista, uimisen jälkeen iho kannattaa kuitenkin huuhtoa iho-oireiden välttämiseksi. Pikkulasten ja eläinten kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana, eikä leväistä vettä tule käyttää löylyvetenä eikä syötävien kasvien kasteluun.
Sinilevien lisääntyminen on erittäin tehokasta ja nopeaa kun olot ovat suotuisat. Kun vesi lämpenee, muutamassa päivässä voi syntyä suuria sinilevämassoja. Tyynellä säällä massat nousevat pintaan leväkukinnoiksi. Levätilanne voi vaihdella nopeasti, joten sinileväkukinta kannattaa opetella tunnistamaan rannassa.
Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä irtonaisina hippusina, sitä ei voi nostaa rihmamaisten levien tapaan kepillä. Astiassa seisotettaessa sinilevähiput nousevat pintaan. Ohjeita sinilevän tunnistamiseen ja havainnointiin JärviWikissä: https://www.jarviwiki.fi/wiki/J%C3%A4rviwiki:Ohje/N%C3%A4in_teet_havainnot/Sinilev%C3%A4tilanne
Jos havaitset sinilevää, voit ilmoittaa sinilevähavainnoistasi vesi.fi:n karttapalvelussa tai jarviwiki.fi:ssa!
Tarkista ajankohtainen levätilanne (päivittyy viikoittain) https://www.vesi.fi/sinilevatilanne/
Jätä havaintoja sinilevästä havaintolähetissä: https://www.jarviwiki.fi/wiki/Havaintol%C3%A4hetti
Havaintolähetti mobiilissa: https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/