Valitse sivu

Syksyisenä perjantaina sekä rapa että huonot jutut lensivät kilpaa, kun innokkaat talkoolaiset osallistuivat isosorsimon poistotalkoisiin Lahdessa Niemen satamassa. Isosorsimo on haitallinen vieraskasvilaji, joka vahvajuurakkoisena syrjäyttää luontaisia rantakasveja ja yksipuolistaa elinympäristöään.

Yrityksissä tehdään vapaaehtoistyötä

Vesijärvisäätiö pyrkii vastaamaan kasvavaan vapaaehtoistyön kysyntään. Yritykset haluavat yhä useammin osana vastuullisuustyötään tarjota työntekijöilleen mahdollisuuden tehdä vapaaehtoistyötä työajalla. Vieraslajien torjuntatyö sopii hyvin talkookohteeksi, sillä siinä useista käsipareista on hyötyä.

Niemen sataman isosorsimotalkoissa 27.9.2024 OP Hämeestä ja Pohjolan voimasta tulleet talkoolaiset olivat mukana omalla työajallaan. OP Hämeessä työntekijät voivat käyttää päivän vuodessa työaikaa Hiiop-yritysvapaaehtoisena valitsemassaan kohteessa. Pohjolan voimassa työntekijät saavat niin ikään käyttää työaikaa henkilöstön ehdotusten perusteella valittuun hyväntekeväisyyskohteeseen. Tällä kertaa kohteeksi valikoitui Vesijärvi.

Isosorsimon poisto on rankkaa työtä

Isosorsimon poisto on fyysisesti rankkaa, sillä kasvi muodostaa vahvan juurakon, joka on torjunnassa poistettava kokonaan. Osa talkoolaisista vaihtoi toimistoasun kahluuhousuihin ja työskenteli reisiä myöten järvessä, muut löysivät paikkansa rantaviivassa tai rannassa keräämässä ja siirtämässä irrotettua kasvi- ja juurakkomassaa.

Fyysisen ja rankan työn keskellä pidettiin lounastauko melontaseuran tiloissa. Lämpimän keiton ja ruokaisan sämpylän voimalla joukko jaksoi vielä jatkaa jonkin aikaa.

Sääennuste lupaili ennakkoon erittäin huonoa ja sateista talkookeliä. Talkoiden aikana sää oli kuitenkin varsin kelvollinen ja jopa aurinko näyttäytyi. Loppua kohden sade yltyi rankaksi. Talkootunnelma pysyi kuitenkin hyvänä koko ajan.

Lopulta litimärät talkoolaiset saivat ihailla kättensä jälkiä. Pitkä pätkä rantaviivaa oli vapaana isosorsimosta ja valtava kasa kasvinjätettä jäi odottamaan poiskuljetusta.

Vesienhoito osana yritysvastuuta

Talkoisiin osallistunut OP Häme on myös Vesijärvisäätiön pitkäaikainen päätukija. Elinkeinoelämällä on ollut ratkaiseva rooli jo Vesijärvisäätiötä perustettaessa. Kemppi Oy, Esan Kirjapaino Oy (nyk. Hämeen media Oy) ja Lahden Teollisuuseura ry ovat yhdessä Lahden, Hollolan ja Asikkalan kanssa säätiön perustajajäseniä. Yritykset voivat tukea Vesijärvisäätiön työtä taloudellisesti. Tukijuuden muodot ja sisältö ovat neuvoteltavissa.

Isosorsimon poistotalkoot järjestettiin osana Vaikuttavuutta vesienhoidon toimenpiteisiin II – Vesijärvi (vesijarvi.fi) -hanketta, joka on saanut rahoitusta vesiensuojelun tehostamisohjelmasta Hämeen ELY-keskuksen kautta.

Lisätiedot:

Isosorsimotalkoot:
Mirva Ketola
p. 044 973 5137

Yritystukiasiat:
Heikki Mäkinen
p. 040 514 8513