Valitse sivu

Kööpenhaminassa toimiva Euroopan unionin erillisvirasto, Euroopan ympäristökeskus on julkaissut painavan arvionsa Euroopan vesien tämänhetkisestä tilanteesta ja niiden hoitoon kohdistuvista kehitystarpeista. Vesijärven hoito on nostettu ”Vesien tila Euroopassa” – raportissa lippulaivaesimerkiksi menestyksekkäästä järvikunnostuksesta Euroopassa.

”Vesien tila Euroopassa” – raportin tarkoituksena on kuvata, kuinka hyvin eurooppalaisen vesilainsäädännön toimeenpano on edennyt eri maissa ja kuinka hyvin EU:n jäsenvaltiot ovat onnistuneet yleiseurooppalaisen vesipolitiikan tavoitteiden saavuttamisessa. Raportissa tuodaan esille vesienhoidon kehityskohteita, joihin olisi vastattava parantamalla voimassa oleva lainsäädäntöä, tunnistetaan vesihuoltoon liittyviä ongelmia, jotka edellyttävät EU:n toimia sekä esitellään vesienhoidon kestävyyttä lisäävien toimintamallien, kuten luontopohjaisten hoitotoimenpiteiden ja resurssitehokkuuden sekä laajan yhteiskunnallisen sitoutumisen merkitystä tulevaisuuden vesienhoidolle.

Vesijärvi on järvikunnostuksen lippulaivaesimerkki

Euroopan ympäristökeskus nostaa raportissaan Vesijärven hoidon näyttävästi esille, nimeämällä sen lippulaivaesimerkiksi menestyksekkäästä järvikunnostuksesta Euroopassa.  Maininnan arvoa nostaa se, että Vesijärvi on ainoa kohde, joka nostetaan raportissa näin esille. EEA näkee Vesijärven hoidossa onnistutun erityisesti neljällä menestyksekkään järvikunnostuksen osa-alueella:

  • tieteellisen osaamisen ja ymmärryksen sitomisessa kunnostustyöhön
  • tehokkaan toimintamallin luomisessa ja
  • vesistökunnostuksen rahoituspohjan laajentamisessa sekä
  • kyvyssä levittää tietoisuutta kunnostustyöstä laajasti paikallisyhteisössä

EEA:n arvion tekee erityisen mieluisaksi se, että arviossa nostetaan esiin juuri niitä asioita, joita Vesijärvisäätiö kumppaneineen on erityisesti pyrkinytkin edistämään. Vesijärvisäätiön missionahan on mahdollistaa sellaisen vesienhoidon tieteellisen, taloudellisen ja sosiaalisen toimintaympäristön säilyminen ja vahvistuminen, joka tarvitaan alueen vesien saamiseksi hyvään tilaan” sanoo Vesijärvisäätiön toimitusjohtaja Heikki Mäkinen.

Pitkäjänteinen työ jatkuu paikallisyhteisön tuella

Vesienhoito on pitkäjänteistä, jopa ylisukupolvista työtä, jossa pikavoittoja ei juurikaan ole tarjolla. Veden tilan kehitys ei myöskään ole lineaarista, vaan erityisesti kuumempina ja tyynempinä kesinä voidaan edelleen kokea esimerkiksi ajoittaisia levähaittoja, jotka ovat kuitenkin yleensä varsin lyhytaikaisia ja melko suppea-alaisia. Monet seurantamittarit ovat kuitenkin näyttäneet viime vuosina, että suunta on oikea ja että kehitystä tapahtuu.

Arvovaltaiselta taholta saatu poikkeuksellinen tunnustus vahvistaa edelleen uskoa siihen, että pitkäjänteinen työ yhdessä osaavien kumppaneiden kanssa tuottaa tulosta. Jotta menestyminen vesienhoidossa voisi jatkua, on paikallisyhteisön kuitenkin sitouduttava työn tukemiseen jatkossakin.

Vesijärven tarina on meidän tarinamme!

Ota yhteyttä:

Heikki Mäkinen
Toimitusjohtaja, Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö
p. 040 514 8513

Euroopan ympäristökeskus (Euroopan ympäristövirasto) (engl. European Environment Agency, EEA) on Euroopan unionin erillisvirasto, jonka tehtävänä on tuottaa luotettavaa tietoa ympäristö- ja ilmastoasioista. Keskuksen päätoimipaikka on Kööpenhaminassa.

Euroopan ympäristökeskus aloitti toimintansa vuonna 1994. Euroopan ympäristövirastolla on 32 jäsenvaltiota (27 EU:n jäsenmaata sekä Islanti, Liechtenstein, Norja, Sveitsi ja Turkki) ja kuusi yhteistyömaata (Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Pohjois-Makedonia, Montenegro, Serbia ja Kosovo).


Tutustu raporttiin: Europe’s state of water 2024: the need for improved water resilience | European Environment Agency’s home page (europa.eu)