Sukellus Vesijärveen – luentosarja 2024

Sukella kanssamme Vesijärveen! Vesijärvi-teemaisia keskusteluja ja luentoja järjestetään tänä syksynä Lahden historiallisella museolla joka toinen tiistai-ilta. Illoissa vuorottelevat Muistamo-keskustelut ja Sukellus Vesijärveen -luennot. Luvassa on erittäin mielenkiintoinen Vesijärvi-kokonaisuus. Tilaisuudet järjestetään klo 17–19 Historiallisen museon August Fellman -salissa.

Muistamo on Lahden Historiallisen museon osallistavan työn muoto. Muistamo ja Lahden kaupungin Luontopositiivinen elämä -hanke järjestävät kolmeosaisen Muistamo-keskusteluiltojen sarjan. Keskusteluiltojen välissä Vesijärvisäätiö järjestää kaksiosaisen Sukellus Vesijärveen -luentokokonaisuuden.

Sukellus Vesijärveen luentosarja

Luentosarja Muistamo + Sukellus Vesijärveen

Katso lisätiedot Muistamo-keskusteluista!

17.9. Vesijärvi eilen, tänään ja huomenna (Muistamo-keskustelu) 

klo 17-19 Lahden historiallinen museo, August Fellman -Sali, vapaa pääsy

Vesijärvi eilen tänään ja huomenna -keskusteluilta avaa Lahden kaupungin luontotyön ja Historiallisen museon Muistamon syksyn 2024 aikana järjestämien keskusteluiltojen sarjan.

Vesijärvi eilen, tänään ja huomenna -keskusteluillassa pureudutaan Vesijärven alueen ympäristöön vesiensuojelun näkökulmasta. Keskusteluillassa tehdään katsaus Vesijärven suojelun historiaan ja pohditaan yhdessä Vesijärven nykytilaa sekä tulevaisuutta. Mukana keskustelemassa mm. Vesijärvisäätiön toimitusjohtaja Heikki Mäkinen ja pitkään Vesijärven eläinplanktonia tutkinut ympäristöasiantuntija, tutkija, FT, dosentti Kirsi Kuoppamäki. Tapahtuma striimataan Lahden museoiden YouTube-tilille.

Lue myös: Muistamo herättelee luontomuistia Vesijärvestä – Historiallinen museo (lahdenhistoriallinen.fi)

Katso tallenne täältä!

1.10. Luontomme helmet (Sukellus Vesijärveen -luento) 

klo 17-19 Lahden historiallinen museo, August Fellman -Sali, vapaa pääsy

Luontomme helmet -luento on ensimmäinen osa Vesijärvisäätiön kaksiosaista Sukellus Vesijärveen -luentosarjaa. Luontomme helmet -luennon avaa Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin puheenvuorolla Salpausselkien ainutlaatuisista pohjavesivarannoista. Alueellamme on poikkeukselliset pohjavesivarannot, jotka tarjoavat meille mm. puhdasta juomavettä, mutta vaikuttavat myös pintavesiemme tilaan ja moneen toimintaan.

Tämän jälkeen pureudumme luonnon monimuotoisuuteen ja sen helmiin alueellamme. Valtakunnallisesti Helmi-ohjelma pyrkii turvaamaan elinympäristöjen monimuotoisuutta ja parantamaan heikentyneiden elinympäristöjen tilaa. Hollolan, Lahden, Asikkalan ja Orimattilan kuntien alueelle on perustettu Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä, eli alue, joka on tunnistettu monimuotoisuuden kannalta tärkeiden elinympäristöjen keskittymäksi.

Tiiviiden alustusten ja sitä seuraavan keskustelun avulla kuulemme alueemme monimuotoisuuden erityispiirteistä ja toisaalta Helmi-ohjelman mahdollisuuksista turvata niitä. Helsingin yliopiston emeritusprofessori Heikki Setälä ja Hämeen ELY-keskuksen Helmi-koordinaattori Anna Isotalo avaavat miksi, ja miten, luonnon monimuotoisuutta pitäisi vaalia.

Huomioithan, että tilaisuudesta ei tule verkkolähetystä tai tallennetta. Museon näyttelyihin on erillinen pääsymaksu.

15.10. Vesijärvi virkistyksen lähteenä (Muistamo-keskustelu) 

klo 17-19 Lahden historiallinen museo, August Fellman -Sali, vapaa pääsy

Lisätiedot tulossa: Museossa tapahtuu – Historiallinen museo (lahdenhistoriallinen.fi)

5.11. Ilmasto muuttuu ja muuttaa vesiämme (Sukellus Vesijärveen -luento) 

klo 17-19 Lahden historiallinen museo, August Fellman -Sali, vapaa pääsy

Sukellus Vesijärveen -luentosarjan toisessa osassa pureudumme vesien tilan kehitykseen pitkällä aikavälillä ja veden pinnan alla tapahtuviin prosesseihin. Helsingin yliopiston professori Jukka Horppila pureutuu vesien tummumiskehitykseen. Mistä tummuminen johtuu ja mihin kaikkeen sen vaikutukset ulottuvat?

Luennon toinen osa pureutuu Vesijärven talveen Helsingin yliopiston emeritusprofessori Matti Leppärannan johdolla. Mitä järvissä tapahtuu talvella? Millaista elämä jääkannen alla on ja miten ilmasto lämpenemisen myötä muuttuvat talvet vaikuttavat Vesijärveen?

19.11. Niemen kehittyvä alue (Muistamo-keskustelu) 

klo 17-19 Lahden historiallinen museo, August Fellman -Sali, vapaa pääsy

Lisätiedot tulossa: Museossa tapahtuu – Historiallinen museo (lahdenhistoriallinen.fi)

Vesijärvisäätiön luennot toteutetaan osana hanketta Vaikuttavuutta vesienhoidon toimenpiteisiin II.