Muutaman viime vuoden aikana on saatu merkittävästi lisää tutkimustietoa metsien ja metsätalouden vaikutuksista vesistöihin. Vaikutukset ovat suurempia, kuin aiemmin on arvioitu.
Metsistä kulkeutuu vesien mukana alapuolisiin vesistöihin paljon sinne kuulumatonta, kuten fosforia ja typpeä sekä rautayhdisteitä ja orgaanista hiiltä. Yhdessä nämä kaikki muuttavat vesistöjemme vedenlaatua. Vesi tummenee, muuttuu humuspitoiseksi ja alkaa limoittua, rehevöityä ja lopulta jopa kasvamaan umpeen.
Päijät-Hämeessä pintavesien tila on vaihtelevaa ja erilaisille vesiensuojeluratkaisuille on suuri tarve. Metsävaltaisten alueiden valumavesiä voidaan hidastaa ja hallita mm. tekemällä laskeutusaltaita, pohjapatoja ja kosteikkoja. Toimenpiteet luovat monesti myös elinympäristöjä esimerkiksi vesilinnuille. Maanmuokkauksissa ja hakkuissa puolestaan jätetään vesistöille riittävät suojavyöhykkeet ja vältetään turhia kunnostusojituksia. Myös ennallistaminen eli alueiden vesitalouden palauttaminen lähelle luonnontilaa on mahdollista esimerkiksi tukkimalla ojia.
Metsäkeskus on aloittanut yhdessä Vanajavesi- ja Vesijärvisäätiön kanssa Kanta- ja Päijät-Hämeessä hankkeen, jossa toteutetaan metsätalouden eri toimijaryhmille tapahtumia ja pilotointeja vesiensuojeluun liittyen. Hanke jatkuu vuoden 2026 loppuun saakka ja sen aikana järjestetään koulutuksia sekä maastossa että webinaareina. Vesiensuojelun lisäksi hankkeen tarkoituksena on välittää tietoa metsien ilmastokestävyydestä ja metsien monimuotoisuudesta usealle eri kohderyhmälle. Hanke on rahoitettu Euroopan maaseuturahastosta Hämeen ELY-keskuksen kautta.
Lisätiedot:
Jaakko Puputti
projektipäällikkö
Ilmastokestävyyttä ja ympäristöviisasta vesiensuojelua hämäläismetsiin -hanke
puh. 050 342 9903
jaakko.puputti(at)metsakeskus.fi
Heikki Mäkinen
Toimitusjohtaja
Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö
p. 040 514 8513
heikki.makinen@vesijarvi.fi
Tulevista koulutuksista tiedotetaan metsäkeskuksen verkkosivuilla.
Koulutukset ja tapahtumat | Metsäkeskus (metsakeskus.fi)
Kuva: Lautalahden kosteikko, Kerimäki, Marjo Ahola, Suomen Metsäkeskus