Hajakuormituksen hallinta

Vesistöt

Vesijärven rehevyyttä ylläpitää pitkälti järviveden sisältämä ja järven pohjaan vuosikymmenten aikana kertynyt ravinnevarasto. Tästä huolimatta järveen ulkopuolelta, kuten metsistä, pelloilta ja rakennetuilta alueilta päätyvän ravinnekuormituksen hallinta on tärkeää.  Hajakuormituksen hillitseminen on vaativa tehtävä, eikä siihen kaikilta osin ole vielä keinoja.

Vesijärvisäätiö yhteistyökumppaneineen on tehnyt pitkäjänteistä ja tuloksellista työtä Vesijärven ulkoisen kuormituksen vähentämiseksi. Maa- ja metsätalouden kuormituksen hallintaan on pyritty toteuttamalla mittava määrä erilaisia rakenteita yhteistyössä maanomistajien kanssa. Toteutettujen rakenteiden kuntoa sekä toimivuutta on seurattu ja rakenteita on muokattu ja huollettu.

Myös haja-asutusalueiden jätevesien sekä taajama-alueiden hulevesien kuormitukseen on puututtu.

Merkittävä yksittäinen toimenpide on ollut Lahden kaupungin ja Lahti Aquan toteuttama Lahden keskusta-alueen hulevesien johtaminen puhdistettavaksi Hennalan alueelle pois Vesijärvestä.

Altaiden toimivuus ja kunnostukset

Vesijärven valuma-alueelle on toteutettu reilu kolmekymmentä kosteikkoa tai laskeutusallasta. Vaikka kosteikkoja ja laskeutusaltaita edelleen rakennetaan, on niiden toimivuudesta, eli kyvystä pidättää ravinteita ja kiintoainetta, edelleen melko vähän seuranta-aineistoa varsinkaan pitkältä aikaväliltä. Vesijärven valuma-alueella on pyritty seuraamaan mahdollisimman tiiviisti 3-6 kosteikon toimintaa. Yhteenvetona voidaan todeta, että kosteikot näyttävät pidättävän jonkin verran sekä kiintoainesta että ravinteita.

Kosteikkojen suunnittelua ja rakentamista on tehty yhteistyössä mm. maanomistajien, paikallisten vesiensuojeluyhdistysten sekä Suomen riistakeskuksen kanssa. Kosteikkojen ja altaiden kuntoa ja kunnostustarvetta on inventoitu kartoituskäynnein joidenkin vuosien välein. Inventointien perusteella on toteutettu altaiden kunnostuksia, kuten lietteen poistoa ja patojen tai kynnysten vahvistamisia vuosina 2016, 2018 ja 2022. Kunnostustarvetta on usein enemmän kuin mitä kunnostuksia pystytään toteuttamaan.

Uutisia altaiden kunnostuksista:

Valumavesien suodatuskokeilut

Erilaisten vesiensuojelurakenteiden ja valumavesisuodattimien avulla voidaan pyrkiä hillitsemään jo liikkeelle lähtenyttä kuormitusta. Erilaisia valumaveden suodatukseen soveltuvia rakenteita on pyritty aktiivisesti testaamaan Vesijärvisäätiön projekteissa. Esimerkkejä viime vuosilta ovat mm. ruokosuodattimet ja puumateriaalin lisääminen altaisiin. Aiemmin on kerätty kokemuksia mm. ojanpohjasuodattimista.

Ruokosuodatinkokeilu

Kuusikokeilu

Muualla sivustolla:

Muualla verkossa: