Vesijärvellä pilotoitiin vuosina 2023–2024 ankeriaan ylisiirtoja vaellukselle lähdön turvaamiseksi. Ylisiirtoja voimalaitospatojen ohi Vesijärveltä Suomenlahdelle tehostettiin hyödyntämällä kalojen pyyntiin kaupallisten kalastajien panosta. Toimintamallista saatiin hyviä kokemuksia ja pilotin jatkoa Vesijärvellä sekä laajentamista uusille alueille valmistellaan parhaillaan.
Uhanalaisen ankeriaan kanta on riippuvainen istutuksista ja Vesijärven vahvan ankeriaskannan lisääntymisvaellukselle lähtö on puolestaan riippuvainen ihmisen avusta vaellusesteiden ohi. Ankeriaan suojelutoiminnan tehostaminen kaupallisen kalastuksen avulla -hankkeessa kokeiltiin suojelutoimintaa ja kaupallista kalastusta yhdistävän toimintamallin soveltuvuutta ankeriaiden kokoamiseen, kuljetukseen sekä tutkimusaineiston keruuseen.
Ammattikalastajien työpanosta mukaan lajinsuojeluun
Ammattikalastajien ankeriaanpyyntiä ylisiirtoja varten testattiin kahtena keväänä jäiden lähdön jälkeen, jolloin vaellukselle lähdössä on aktiivisuuspiikki. Pyydyksistä sumppuihin kootut ankeriaat mitattiin noin viikoittain ja siirrettiin Kymijoen suualueelle vaellusta varten.
Mittauksissa kerättiin arvokasta tutkimusaineistoa ankeriaasta, joka on lajina edelleen heikosti tunnettu ja uhanalainen. Tutkimusaineisto toimi samalla myös kalastajien saaman korvauksen dokumentaationa. Hankkeessa saatiin tutkimustiedon lisäksi arvokasta kokemusta ankeriaalle sopivista pyydyksistä ja sumpuista sekä mittaus- ja kuljetuskäytännöistä.
Pilotista hyviä tuloksia ja jatkotyön aineksia
Kaikkiaan hankkeen avulla siirrettiin 906 yksilöä ja 1136 kiloa ankeriaita. Tutkijoiden mukaan tämä tarkoittaa jopa miljardia mätimunaa vaellukselle. Noin kymmenen vuoden ajan ankeriaiden ylisiirroissa on hyödynnetty Vääksynjoessa sijaitsevaa ankeriasarkkua, joka kerää joesta vaellukselle lähteviä ankeriaita kuljetusta varten. Hankkeessa tehty pyynti kutakuinkin kaksinkertaisti Vääksynjoen ankeriasarkun kautta Vesijärvestä vaellukselle siirrettyjen yksilöiden määrän vastaavana aikana.
Toimintamallissa on paljon potentiaalia hyödynnettäväksi ylisiirtojen tehostamiseen Vesijärvellä ja uusilla alueilla. Toiminnan suurin kehittämisen paikka on kuljetusten järjestämisessä. Ankeriaan ylisiirtojen tehostamiskokeilua on tarkoitus laajentaa v. 2025–2026 Vesijärven lisäksi Arrajoen reitille ja Kokemäenjoen vesistöalueelle. Jatkohankkeen valmistelu on käynnissä.
Rahoitusta kokeilulle kalatalouden kehittämisrahoista ja voimayhtiöiltä
Hankkeen hakijana toimi Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö ja se sai rahoitusta Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastosta (EMKVR) Sisä-Suomen Kalaleaderin kautta. Hankkeen omarahoitukseen osallistui UPM Energy tukemalla erityisesti toimintamallin levittämisen valmistelua. Luonnonvarakeskus LUKE oli mukana hankkeessa osana ankeriaan tutkimus ja lajinsuojelutyötä. Lahden kaupunki tarjosi runsaasti apua ja mm. tilat hankkeen mittausten käyttöön. Hankkeen toteutusaika on 8.6.2022-31.12.2024. Hankkeen kokonaiskustannukset olivat 34 250 €.
Lisätiedot:
Anna Hakala
Vesistöasiantuntija
Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö
p. 0405516466
e. anna.hakala@vesijarvi.fi
Tutustu myös: