Hammonjoki

Vesistöt

Hammonjoki laskee Vesijärven Laitialanselälle. Valuma-alue on pääasiassa pohjavesien muodostumisaluetta ja siellä sijaitsee runsaasti lähteitä. Sepänpuroon yhtyy noin 10 kilometriä alavirtaan Laavijoki ja näiden kahden uoman yhtymäkohdasta vedet virtaavat Hammonjokena Koveroisten lammen kautta Vesijärveen. Hammonjoki on pituudeltaan 15,4 km ja sen valuma-alue kattaa 44,6 km2 ulottuen Hollolan Sairakkalaan asti.

Hammonjoki on tyypiltään pieni kangasmaiden joki, jonka ekologinen tila on hyvä. Hammonjoen veden laatu on todettu yleisesti ottaen erinomaiseksi, mutta laatu heikkenee huomattavasti rankkojen sateiden aikana. Hammonjoen tunnistettuina paineina ovat kalanviljelylaitoksen pistekuormitus ja maatalouden ravinteiden ja orgaanisen aineksen hajakuormitus.

Hammonjoki on ainoita Vesijärven valuma-alueella sijaitsevia jokia, joissa on luontaisesti lisääntyvä taimen- ja puronieriäkanta. Hammonjoelle perustettiin merkittävä kalastuskohde vuonna 1996. Kalastuskohde on jaettu kahteen osaan: noin 500 metriä pitkään yläosaan ja noin 1500 metriä pitkään, raivattuun alaosaan. Hammonjoki on vanha uittovesistö, jossa on vanhoja vesirakenteita.

Vuosina 2006-2007 toteutettiin Hammonjoella ja sen latvajoilla, Laavijoella ja Sepänpurolla, kalataloudellinen kunnostus, jolla pyrittiin mahdollistamaan erityisesti taimenen kulku lisääntymisalueilleen. Joen ja sen ympäristön kunnosta pidetään nykyään huolta talkoovoimin. Lahden perhokalastajat yhteistyössä Uskilan osakaskunnan kanssa ovat tehneet mm. portaita joen vieressä kulkevalle luontopolulle, raivanneet jokeen kaatuneita puita sekä kunnostaneet kutusoraikkoja ja suojapaikkoja. Talkoilla sekä hankkeiden ja oppilaitosten avulla on myös poistettu rannalta jättiputkia.

Hammonjoella tehdään vesistö- ja kalataloudellista tarkkailua sekä Finnforel Oy:n Hatsinan kalanviljelylaitoksen ympäristöluvan lupamääräysten mukaisesti että Hollolan-Lahden Vesilaitos kuntayhtymän vedenottamon vedenottoluvan lupamääräysten mukaisesti.

Lue lisää: