Joutjärvi sijaitsee Lahden Möysässä, taajama-alueen keskellä. Se on kooltaan 40 ha ja järvi on tyypitetty pienten ja keskikokoisten vähähumuksisten järvien tyyppiin (Vh). Sen ekologinen tila on arvioitu tyydyttäväksi. Joutjärven keskisyvyys 3,4 m ja keskimääräinen veden viipymä järvessä on 4,3 vuotta. Järvi laskee Joutjoen kautta Vesijärveen. Joutjärven valuma-alue on kooltaan 160 ha. Järven rannat ovat rakennettua asuinaluetta kokonaisuudessaan.
Järvellä on vilkas Möysän uimaranta, jonka uimaveden laatua tarkkaillaan kesäisin neljällä näytteellä. Laatu on ollut viimevuosina erinomainen. Sinilevää esiintyy vähäisessä määrin joka kesä. Järven rannalla on myös Suopursun virkistysranta sekä kilometrin mittainen melontarata.
Historia
Järven vesi on pääosin peräisin Salpausselän harjujen pohjavesistä. Alkujaan järvi on ollutkin karu ja pohjaan asti on nähnyt lähes koko järven alueella, koska syvin kohta on reilut viisi metriä.
Pahoja leväongelmia esiintyi jo 60-luvun alkupuolella, mutta viemäröinnin rakentaminen poisti ongelmat aina 80-luvulle asti. Sen jälkeen leväongelmat palasivat ja näkösyvyys aleni alle kahteen metriin.
Hulevesille on tehty paikoin imeytyskenttiä ja Viipurinkadun hulevesille on tehty n. 140 kuution maanalainen tasausallas 2011. Järvi on edelleen herkkä hulevesien vaikutukselle ja esim. klorofyllipitoisuus vaihtelee voimakkaasti sääolosuhteiden mukaan.
Seuranta
Koe- ja hoitokalastuksia on tehty 2004. Järven kalakantaa on pyritty muokkaamaan hoitokalastuksella ja petokalaistutuksilla siten, että eläinplanktonin ja kasviplanktonia suhde olisi optimaalinen veden laadun kannalta.
Vesikasvikartoituksia 1980 sekä 1998. Vesikasvillisuustrendi oli menossa 1998 köyhempään suuntaan ja sameassa vedessä menestyvät lajit olivat runsastumassa.
Lahden kaupunki ottaa syvänteestä seurantanäytteitä ja Joutjoki kuuluu Vesijärven kuormitustarkkailun piiriin.